295  regisztrált felhasználó
6777  feltöltött kép
59266  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
És még mindig nem működik. :)

Károly
koka55
Tárgyfotó tanulmány
picture

Tárgyfotó tanulmány

picture

Hegedû II.

picture

Hegedű

picture

Magányos tánc

picture

Tulipán

picture

Viki

picture

A gitáros

picture

( T1 nyersen)

picture

T2

picture

T1

picture

Puszi apunak (avagy a titok)

picture

Szék

picture

Beszélgetések a pincében II.

picture

Beszélgetések a pincében I.

picture

-

picture

Szomjúság

picture

U. Gábor FF

picture

U. Gábor

picture

Jázmin 4 x

Objektív:Canon28-135Gépváz:Canon EOS 5DFilm:
Érzékenység: 200 Expozíciós idõ:1/60Rekesz:f9,0
Leírás:
2010.06.27 06:06:08
Ezigen, hogy mi a szép benne?
- tökéletes harmonia, kiegyenlített paralaxisok, párhuzamosok és merõlegesek. Az elhelyezés aranymetszés szerinti,
- kellemes világítás, jó anyagszerüség,
- megfelelõ élesség,
- letisztult kompozició,
- kellõ életszerûség a vízcseppek miatt,
- tudati tartalom, mutatja, hogy a szõlõnek és bornak, mégis csak valami köze lehet egymáshoz.
2010.06.27 08:57:08
Na, a sok dicseret utan, akkor a hibakrol is: :)))
- nekem eletlennek tunik, de lehet, hogy csak a szken miatt.
- a felulet, amin a targyak vannak, torzit. Zavaroan amorf lett a fekvo pohar talpanak tukorkepe.
- vannak felesleges, figyelemelterelo apro fenyfoltok, targyak (pl. bal oldalt a vizcseppek(?))

Bocs, de ha mar targyfoto, akkor annak elegge letisztultnak kene lennie, ezert batorkodtam kritizalni.

Karoly
2010.06.27 09:23:17
A bal oldalt kifutó vízcseppek tényleg zavaróak.
Az adatok szerint nem szken, hanem digitális.
Nekem egyébként tetszik a kompozíció és a világítás is. Egyedül a túlzott utómunka zavar. A szõlõszemek olyanok, mintha mûanyagból lennének.
2010.06.27 10:20:55
Ez a kép szinte nyers, nagyon kevés utómunka van rajta.
2010.06.27 11:25:14
hmm
Akkor mitõl olyanok a szõlõszemek?
2010.06.27 11:40:57
A szõlõszemeken van egy kis világosítás, ennyi.
2010.06.27 11:51:22
Alajában véve nekem tetszik a kompót és a megoldás is. A baloldali vízcseppek nekem teljesen feleslegesek.
2010.06.27 14:13:06
Profi.
A szõlõk nekem nem tûnnek mûanyagosnak, az viszont zavar, hogy az eldõlt pohár elõtti szemek kivül vannak az élesség sikján. Biztos szándékosan, de szerintem nem jó. A másik, ami már lehet hogy hülyeség, de a fólia vékony csikján megcsillanó fény folyton odavonzza a figyelmemet, ki kéne retusálni.
2010.06.28 11:22:25
A foto technikailag tetszik csak az zavar, hogy csemegeszõlõt raktal oda borszõlõ helyett...
2010.06.28 14:56:35
Sõt, eredetileg vörösbor volt, de azt még merészebbnek éreztem :)
2010.06.28 15:39:02
Aha, nem rossz. Esetleg egy üveg kõbányai?
2010.06.28 16:18:27
Amúgy én eredetileg még azt gondoltam hozzátenni, de lenyeltem, hogy az álló pohárba bort öntenék, de akkor ki kellene dugaszolni az üveget.
2010.06.28 18:10:19
Masnak nem faj az az amorf pohar tapl?
Nekem legjobban az boki a szememet, a tobbi aprocska hiba nem veszes.

Karoly
2010.06.28 23:37:45
A pohartalp szerintem nagyon allat! Toninak igaza van bor kellene a poharba es nem is baj kibontani, ugyis csunya a zsugorfolia rajta...
2010.06.29 08:03:46
Károly! Lehet, hogy csak személyes hibám, de nekem néha jólesik, ha van valami "rendellenesség" egy képen. Nekem egyáltalán nem zavar, inkább szinte felküldi a szemet az "eredeti" pohárra, hogy annak szép formájában gyönyörködjek.
No meg kicsit irigykedem ilyenkor, mert egy ideje gyûjtögetem az üvegholmikat, hogy lyukkamerázom rajtuk egyet, de ahhoz valami nyúgodt, de szabadtéri hely kéne, ahol egy nagyobbacska tárgyasztalt fel tudnék építeni.
2010.06.29 08:04:26
Jut eszembe, bor!

Tavaly meglepodtem, amikor egy elegge elokelo vacsoran voltunk, es a pincer az amugy meglehetosen jo fajta bor bontasakor kulon az orrom ala dugta a dugot. Eddig rendben is van, ez igy megy osidok ota. Igen am, de a dugo muanyagbol volt, es raadasul a pincer ezt kulon ki is hangsulyozta, hogy ugye, latom, hogy muanyag? En meg kapcsoltam, es nem arultam el, hogy milyen hulye vagyok, szaporan bologattam neki. :)))

Akkkoooo most hogy is van ez? Ennyire el vagyok maradva? Az en boros ismereteim szerint a dugo az dugo. :)))
(Azaz minel jobb egy bor, annal "igazibb" parafadugo van benne.)

Vagy csak arra megy ki a jatek, hogy az oriasira nott igenyek miatt a parafa ellatas nem gyozi az ellatast, es erre valami okosok kitalaltak, hogy aaaa, a parafa nem is jo, matol kezdve a muanyag a trendi? :)))

Karoly
2010.06.29 14:02:52
Karoly bacsi,
el vagy kisse maradva. Egyreszt nem birjak a vilagot ellatni parafaval (cserebe csomo problema van a paratolgy-ultetvenyeken), de nem ez a fo ok, hanem az a nehany dugos bor, ami elofordulgat. Nemtom, mi az aktualis helyzet, de vannak helyek, ahol tobb muanyagot dugnak uvegben, mint parafat. Es nem csak azert, mert a hibatlan kullemu (de attol meg lehet, hogy fertozott) dugo kb. tizszeresebe kerul a muanyagnak.
Sajnos regisztracio kell, en papiron olvastam, de itt a legfirssebb cikk, amit ismerek a temaban:
klikk
Mellesleg nekem ugy tunt, hogy pont Ausztriaban nem ragaszkodnak a parafahoz, a tizeuros borokra is siman tesznek csavaros kupakot. A sommelier-knel meg mar kulon mozdulatot tanitanak a csavarzaras bor elegans szervirozasara - ezt tan Milantol hallottam, de nem biztos.
2010.06.29 14:52:34
A dugo az egy eleg vaskos kerdes. A problema a TCA nevu vegyulettel van, amitol dohos szagu lesz a bor es allitolag a parafadugoban elofordulo gomba miatt alakulhat ki. Megbizhato statisztikat meg nem lattam, de valahol 1-10% kozott mondjak a parafa miatt hibas borok aranyat es az idosebb borok gyakrabban rosszak. Ami eleg nagy baj, mert ezeket kvazi tozsdei rendszerben adjak veszik es egy jobb nevu Bordeaux vagy Chateauneuf-du-Pape konnyen lehet nehany ezer euro is palackonkent, de meg ha csak magunknak veszunk valami szep bort egy alkalomra 60-80 euroert akkor se kellemes kionteni a lefolyoba felbontas utan. (Habar jobb kereskedok ilyenkor visszacserelik...) Persze akrhogy is, valakit veszteseg er es legyen ez 1,2 vagy 5% semmi esetre sem kellemes. Mi tehat a megoldas? Van egyszer a szintetikus dugo. Elonye, hogy nem TCA-s es ugyanugy ritualisan lehet kibontani es ugyanugy pukkan, mint az eredeti dugo, amit sokan szeretnek.
2010.06.29 15:01:44
A hatranya egyesek szerint, hogy az evek soran zsugorodhat igy levego kerulhet a palackba. A parafaval ez azert nem fordul elo, mert a nedvessegtol megdagad az alja es beleszorul az uvegbe. Ezert kell fektetve tarolni a palackokat (idealisan 10-15 fokos dolesszogben). Egy masik megoldas a csavaros kupak, ami egyre nepszerubb, remekul zar, olcso, csak az a baj, hogy nem lehet "szepen" kinyitni illetve sokan a gagyira asszocialnak rola, ami egy olyan presztizs termeknel mint a bor nem szerencses. Ennek ellenere Uj-Zelandon peldaul CSAK csavaros kupak van es legutobb mikor Ausztriaban kostoltam ott is mindenhol azt lattam (standard piros-feher-piros kupakot hasznalnak mindenhol ha jol tudom). Van meg egy megoldas amivel Nemetorszagban talalkoztam ez a Vino-seal nevu cucc, ami egy uvegdugo aminek a fejen alul egy O-alaku szilikongyuru van. Ez is remekul zar, nagyon faszan nez ki es azt hiszem semmi baj nincs vele csak eleg draga, asszem 1 eurot kozeliti...
2010.06.29 15:09:30
Es ha mar igy szepen vegigvettuk akkor muszaj megemliteni, hogy egyesek eskusznek a mikro-oxidaciora. Akarmilyen jol is zar egy parafadugo egyesek szerint lelegzik es nehany oxigenmolekula bejuthat a borba es ez is hozzajarul ahhoz, hogy erlelessel a bor jobba valik. Ugyanez igaz egyebkent a tolgyfahordokra bar ott sokkal nyilvanvalobb. A francia tolgy a kontinentalis eghajlat miatt tomorebb szerkezetu mig mashol (pl Afrikaban) sokkal porozusabb, ezert hordokeszitesre alkalmatlan. De meg igy is a francia (vagy magyar, szloven) tolgyek is azert jok, mert az elsodleges aromak mellett a megfelelo oxidaciot biztositjak. Egyesek azzal kiserleteznek, hogy a femtankos erleles mellett kis pumpakkal mini buborekokat aramoltatnak a borban, hogy ezzel mikro-oxidaljanak. Na es itt kanyarodhatunk vissza a parafara ami a hosszu erleles alatt remekul bizonyitott mar eddig is, szemben a tokeletesen zaro egyeb kupakokkal. Csak az a franya TCA ne lenne...
2010.06.29 18:27:22
Aha, koszi!

Karoly