295  regisztrált felhasználó
6753  feltöltött kép
59158  megírt kritika
Fõoldal Képek felhasználó szerint Képek idõrendben Üdvözlünk az oldalon kedves  Vendég !
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
Keresés
Témakör:
Kifejezés:
Fórum
Grrrr! :( :( :(

Károly
koka55
picture

krakko18

picture

krakko05

picture

krakko07

picture

otherside

picture

utca Krakkóban

picture

záróra

picture

aludj el szépen, kis Balázs

picture

múzeumban

picture

strand panoráma

picture

strand

picture

utca Leónban

picture

kop-kop

picture

a polár tündöklése

picture

v2.95

picture

2.0-s verzió

picture

szélkerekek

picture

ágyú

picture

Coru?a

picture

fisterra

Objektív:Gépváz:Film:
Érzékenység: Expozíciós idõ:Rekesz:
Leírás:
2006.01.18 08:51:40
Lehet hogy előben szépek voltak a fények, de nem jön át. Zavaros, kompozíció hiányzik. Nem is értem. Zsidó temetőkben ennél sokkal jobbat lehet.
2006.01.18 09:01:58
...a kisördög azért tetszik rajta!
2006.01.18 09:42:36
Kar, hogy bo lere engedted a macsekot!
tudom, szereted a levegot, de itt talan kevesebb jobb lenne. SZVSZ
Engedelmeddel megnyirbalom, es foteszem, en hogy gondolnam.

Karoly
2006.01.18 09:46:44
...eget nem vettem volna bele;
és igyekeztem volna vhogy elrejteni őnagyságát; h a szemlélőnek kicsit bóklásznia kelljen a sirkövek és a növények dzsungelében;
erős rajzolós-karcos-direkt fények szvsz nem javitanák
2006.01.18 10:05:54
Nem is tudom, mintha jó lenne, de mégis esetleges, szerintem nem túl szerencsés jobb oldalt a félbevágott sírkő és a téma középre helyezése: macsek/sírkő, vagy ez vagy az, de zavaró, vagy középre súlyozott, kvázi szimmetrikus kompozíció, de akkor zavar oldalt a kő, vagy nem középre súlyozott, akkor mehet a kő tán, de máshogyan, így billen a dolog. Engem nem zavar a rejtett főtéma, sőt ez jó, hogy így eléggé el van rejtve a képen, csak a kompozíció nem kiegyensúlyozott. Ja, és nem tudom, hogy sikerült, de ez a világosszürke színvilág nekem nem tetszik, a Károly verziója ilyen értelemben jobb. Így olyan, mintha kilúgozták volna a tónusokat, a tónusok sokféleségét, tónusskálát és nagyjából a macskán kívül csak egyenletesen világosszürkére lenne átmázolva. Nekem túlexpónak tűnik egy picit.
2006.01.18 10:30:45
Ja van rajta macska is, mondjuk a képet nem menti.
2006.01.18 14:53:48
Karoly!

A nyirasodon meg gondolxom... Nem biztos, hogy az nekem nem tul szuk-e.

Gyuri!

"Így olyan, mintha kilúgozták volna a tónusokat, a tónusok sokféleségét, tónusskálát és nagyjából a macskán kívül csak egyenletesen világosszürkére lenne átmázolva."

Pontosan ez volt a célom. A macska tűnjön el és ugyanakkor legyen kirívó is. És éppen emiatt Károly verziója nekem egyáltalán nem tetszik.

Egyébként pont azt akartam elérni, ami whitefulu-vel történt: ránézek, á, semmi érdekes. Aztán másfél óra múlva felhívják a figyelmemet, hogy van ott egy macska is. Valami olyan "játékot" akartam belőle csinálni, hogy a néző álljon meg a kép előtt, és gondolkodjon el, hogy ezt én minek is csináltam. Merthogy elsőre beismerem, nem nagy durranás. Aztán nézem, nézem, és valahogy elindul a fantáziám: temető, fekete macska bujkál. Én meg lehetnék (mintahogy voltam is) a meglepett látogató. Utánamegyek, és... Na innentől szabad a fantázia. Legalábbis a válogatásnál nekem ez ugrott be...
2006.01.18 14:54:13
... De van egy kommerszebb verzió is, holnap felrakom majd azt is.
2006.01.18 15:03:42
És közben nézegetem tovább Károly vágását, most már tudom, mi zavar benne igazán. Nem a szűkebb kivágás, hanem pont a fél sírkő hiánya. Egy sírkő nem temető. Nekem legalábbis. A fél sírkő pluszban pedig nagyon sok infót ad. Egyfelől látható, hogy zsidó temetőről van szó. Ez a fantáziálást egy adott irányba terelheti, másfelől a befejezetlensége miattén azt érzem (amit Károly vágásánál nem), hogy ez valóban egy nagyobb "komplexum", egy temető része.

Viszont nagyon sürgősen hozzáteszem (még mielőtt önjelölt művész-zseninek neveznétek...), hogy ha ezt a közönség nem látja benne, akkor egyszerűen műveletlen kultúrbunkókkal, eszetlen csürhével van dolgom!!! Öööö... Bocs, megcsúszott a billentyűzetem... Azt akartam írni, hogy akkor persze nem jó a kép, mert nem sikerült a kívánt hatást kiváltani. :DDD
2006.01.18 15:13:12
fizikus: ez nekem túl spekulatív, amit írsz, a céljaidról, és túl kép-idegen, illetve az, ahogy ezt megvalósítani véled. Akármi is volt a célod, a kép egyenvilágosszürke, tónusszegény, nekem nem jó, hiába a macska-cucc, nem jó, egy ilyen képen pedig nagyon gyönyörűen lehetne tobzódni a részletekben, árnyalatokban, nem is nagyon értem, mert a kép céljával egyezne, ha több tónus lenne, hiszen jobban eltűnhetne a macsek, később ütne a poén. Szerintem, ha rendesen megkomponálod/vágod, ami pl. a Károly verziója, és "szépen" exponálod (nem túl), akkor éppúgy eléred a célod, így is eléred ugye, de ennyi, van egy nemigen jó kép, rajta egy hmm... poén, úgy meg lenne egy k. képed, ennyi. A poén még bónusznak lenne. Amúgy az ötlet jó. Szeretem az ilyen rejtőzködős képeket, finom poénokat, csak a gondolat/ötlet/spekuláció ne menjen a kép minőségének rovására.
2006.01.18 15:19:23
Gyuri, nem érted... Nem akartam a macsekot jobban eltüntetni, sőt... És éppen ezért csináltam ilyen laposra. Nem a negán, hanem a monitoron. Amúgy Károly verzióján sincs sok tónus, csak nagyon különbözőek (nem is lehet több, mint itt, hiszen ez volt a forrása...), azaz a kontraszt jóval nagyobb. És én speciel nem gondolom, hogy az a verzió jobb lenne. Van, ahol szeretem a nagy kontrasztot, sőt, általában szeretem a kontrasztos képeket, de itt nekem így jó. Nektek meg nem. Semmi baj, annyit leszűrtem, hogy a portfóliómba nem lesz érdemes berakni :D
2006.01.18 15:22:41
fizikus: nem jól gondolkodol, már megbocsáss, akármit is agyalsz ki, látsz a képedben: mint kompozíció nincs rendben, nem jó. Tök mindegy, mit gondolsz mögé, ha nem jó. Egyébként meg: van egy kép egy temetőről, bozótos, elfelejtett, csendes, homályos, távolban a fény, tehát egy látszólag semmitmondó, kusza struktúra (ami precízen exponálva: finom, részletgazdag, érzéki dolog lenne), amiben, hopp, egy macsek, két szem, ami minket figyel. Mi a túrónak ide az, hogy zsidó temető? Mit ad ez hozzá? Hova tereli a fantáziát szerinted és minek? Nagyon sok infó? Kétlem. Pontosabb helymeghatározásnak esetleg, de azt is minek? A lényeg: nem szabad túlspekulálni a képet/túlszimbóleumozni, és nem szabad túl sok és egymásnak elég ellentmondó "mondanivalót" belezsúfolni vagy ha igen, akkor érdekesebben és jobban. Nekem ez a fél sírkő lóg, mint tehénen a gatya, kompóban rossz, gondolatban fölösleges.
2006.01.18 15:28:37
fizikus: ezt írtad: "A macska tűnjön el és ugyanakkor legyen kirívó is." Mondjuk ez ellentmondás is: eltüntetni és kirívó. Ja, és mindezt arra, hogy írtam, leszürkítetted a cuccot. Tehát nem értettelek félre nagyon. De lehet, hogy akkor te csak a kirívást akartad, nem tom. Károly verziója perszehogycsak vágásban jobb, meg hogy sötétebb, kontrasztosabb, világos, hogy nem tónusosabb. Én azt mondom: Károly vágásával egy tónus-és részletgazdag verzió, spekuláció nélkül, ennyi elég lenne.
2006.01.18 15:31:29
Hát nekem nem... És ezért kitartok a magam verziója mellett, bár látom, hogy te mire gondolsz. Mondom: nem baj, max. nem fogom mutogatni, mert úgy tűnik, hogy rajtam kívül másnak nem tecc. De ez nem baj. És az is biztos igaz, hogy elfogult vagyok a saját képemmel szemben. Vállalom.
2006.01.18 15:40:48
Akkoooo most mi legyen? Font hagyjam a vagott valtozatot, vagy mehet a kukaba?

karoly
2006.01.18 15:42:11
Aha, hát jó, értem, világos, csak vigyázz, legyél óvatosabb, mert úgy érzem, további fejlődésed, tanulásod útját rekeszted be, határolod be/korlátozod kissé/néha/esetleg, ha nagyon kiállsz/jónak tartod/ha elfogult vagy a képed hibái iránt. Szerintem gondold át rendesen a dolgot és később próbálj valami mást/jobbat stb. Tehát ne állj meg ennél. Persze vannak ízlések, vélemények, ki ezt mondja, ki azt, de ha viszonylag értelmes, konzisztens érveléssel lehet beszélni egy kép hibáiról, és az erények mellett csak érzések, oda-gondolt gondolatok, személyes tetszés állnak/szólnak, akkor azért érdemes elgondolkodni, mennyire érdemes vállalni a kép "védelmét" stb. De mindegy, csak mondom ezeket, mert néha látom itt a képtárban, hogy a kritika, más elgondolás hatására néha egyesek sündisznóálásba húzódnak és csakazértis védik a képeiket, szubjektív elfogultságra hivatkozva, és ezzel a saját fejlődésük útjába állnak szerintem.
2006.01.18 15:47:08
Gyuri, ez volt az utobbi honapok legertelmesebb hozzaszolasa Toled! :))) (Bocs, nem akarlak bantani!)

Szoval komolyan: igy van, ha egy kepben n db szempar nem azt latja, amit a szerzo mondani akart, akkor erdemes atgondolni azt a kepet.
Ha persze a velemenyek ugy az 50-50%-hoz kozelitenek, akkor mar erdemes megtartani a kepet, esetleg modositani, de ha eleg egyertelmuen nem erti a kozonseg, akkor meggondolando a kuka.

Azert ez a kep nem olyan rossz, hogy kuka legyen, nekem majdnem tetszik is, csak itt pattant ki ez a "dicso" gondolat a fejembol. :)))

Karoly
2006.01.18 15:55:21
Károly: hihi, úgy látszik a mindennapi elektrosokk megteszi a hatását. Amúgy meg: azt kell mondjam, hiába méltatlankodsz néhanap, hogy nem fogadunk el úgy, ahogy vagy, meg ilyesmi, utalva hihi, néhanapi csatározásokra, de azért finoman szólva sem vagy az a konfliktuskerülő alkat hihi, szépen megaszontad nekem, persze, nem bántásból, meg ilyesmi. Off bezárva, és nincs baj persze, mondom, az eletrossss, jaj, miről is beszéltem? Ja, persze, a Maginot-vonal, hát igen, vad harcok voltak, szinte most is látom, hallom fülemben a srapnelek süvítését, noha, igen, van ebben a cicában valami félelmetes, ahogy egyenesen ránknéz, és fekete! De amellett szépen havazik ma, és kellemesen strandolok szerte a példaértékű vidéken.
2006.01.18 15:59:51
Károly, Gyuri!

Értem mit mondtok. És teljesen egyetértek. Ezért mondtam, hogy bár nekem kedves darab ez, de mégsem fogom mutogatni nagyon. Illetve - bár adok a véleményetekre - azért a képtárat ne tekintsük a világ élvonalába tartozó fórumnak. Úgy értem, hogy itt azért nincsenek olyan nagynevű emberkék, és pl. erre a képre összesen négyen reagáltak, de biztos, hogy 15 embernél több nem látta. Ez nem igazán nagy minta... Persze kevés olyan hely van, ahol jobbat érhetsz el, és amit mondjuk legalább ennyire becsülnék.

Szóval igyekszem a tanácsokat elfogulatlanul olvasni, és mindig úgy nézni a képeimre, mintha nem az enyéimek lennének, de ez nehéz (ezt it is tudjátok)

Ja, és Károly, nyugodtan hagyd fent a te változatodat is, nem zavar. Tégy, ahogy jónak látod.
2006.01.18 16:16:45
fizikus: én nem tartom a képtárat se élvonalnak, se semminek, nem osztályozok, minek, tök fölösleges, biztos van jobb, rosszabb, nem ez a lényeg. Viszont azt tán nem kéne mondani, hogy nagynevű emberkék, meg ilyesmi. Én azt mondom, gondolkodj el, ne azt, hogy ha 20 ember fanyalog, akkor a statisztikai átlag miatt kukába. De: inkább az érvelésre figyelj, meg amit esetleg máshol olvastál, láttál, vess össze és értékelj, ne a nagy név számítson automatikusan. Odaadod mondjuk Hemzőnek, Gulyásnak, Szilágyi Lenkének, aszongyák szar, tré, és akkor mi van? Érdemes meghallgatni az érveiket, szempontjaikat, ha vannak, de ótómatikusan még ez sem jelent hótbiztos ítéletet, mert pl. lehet, hogy az ő ízlésük más, szempontjaik mások, elvárási horizontjuk más, amibe te már nem férsz bele. Tehát lehetsz zseni, és modjuk Korniss aszongya szar, amit csinálsz. A dolog bonyolultabb. Ha viszont ingadozol, itt lehúzunk, add oda másnak is, máshova, hátha máshogy értékelnek.
2006.01.18 16:22:33
Ez az! Pontosan ezt akartam írni. Mármint az "add oda másnak"-ot. De jó, hogy mások legalább tudják, hogy mit akarok mondani, ha már én nem bírom magam kifejezni... :D Node komolyan: ez speciel nem az a kép, amit másnak odaadok. Próbálkozás volt, nem jött be, nekem továbbra is kedves, de átlátom a ti szempontjaitokat is. Nem hiszem, hogy ekkora feneket kellene keríteni neki. Max. akkor kellene, ha én ebből kiállítást szeretnék csinálni. De nem szeretnék.
2006.01.18 18:00:03
Pont azért jön annyi vágási javaslat mert nem teljesen rossz. Van benne valami, de a középre komponált téma meg a teljesen jobbra tolódott súlypont miatt nehéz szeretni ezt a képet. Ráadásul eléggé laposak ezek a szürkék (nem tudom milyen film meg formátum volt ez eredetileg de nekem az apx 400 szokott ilyen lenni). Én a jobb oldalát vágnám négyzetre úgy hogy a sírkő maradjon.
2006.01.18 18:07:39
Gyuri! Tenyleg nem akartalak b..ogatni, csak arra akartam ravilagitani, mennyire igazad volt.
Komolyan! Mostanaban sem idom es energiam "megasuondani" a dolgokat.
Becsszo! Ne lass mar ott is kekeckedest, ahol nincs!

Karoly
2006.01.19 07:45:13
Még mindig nem tudom elhinni, hogy olyan felületesen néztem meg a képet, hogy nem vettem észre a macsekot(vagy csak nem vettem tudomást róla?). Szerintem Fizikus utólag rakta rá:-))
2006.01.20 08:27:43
White! Hat ezert fizikus! Ez egy Schrödinger-macska, ha nem tudnatok! :)))

Karoly